مطمئناً نام محبوب ترین دوست شما نرگس است. همه ما میدانیم که دوستان کسانی هستند که حتی بودنشان نیز باعث دلگرمی و حال خوب است. گیاهان نیز بهترین دوستان آپارتمانی ما هستند که با خواص منحصر به فرد خود، حس فوق العاده ای را به ما تقدیم میکنند. گل نرگس از این دسته گیاهان از خود گذشته و زیباست که هرچه خوبان دارند، همه را یک جا دارد. میخواهید نرگس را بشناسید؟ در این مقاله همراه ما باشید.
گل نرگس، همدمی دلفریب
گل نرگس (daffodill) همان افسانه خطرناکی است که در واقعیت جادوی سلامتی را به دوش میکشد. این گل زیبا از خانواده آماریلیس یا مارچوبه سانان است که هم خانواده هایی همچون گل نسرین، گل مریم، خورشیدی و آگاو دارد. نرگس گیاهی همیشگی است که از طریق کاشت پیاز رشد میکند. این گل فنجانی شکل است و بسته به نوع گونه ها، به ارتفاعی در حدود ۳۰ – ۶۰ سانتی متر میرسد و فضایی به اندازه ۱۵ – ۳۰ سانتی متر را اشغال میکند.
نرگس گیاهی با ظرافت و لطیف است که در اواخر فصل زمستان شکوفه میدهد و دربهار، گل های زرد یا سفید رنگ آن نمایان میشوند. پس از طی کردن فصل بهار و تابستان و با رسیدن به پاییز و زمستان، نرگس کم کم به خواب میرود و دوباره بعد از زمستان، رشد ونموی چشمگیر خواهد داشت. پس از گل دهی، هر ساقه دارای ۱ تا ۲۰ گل و هرکدام دارای ۶ گلبرگ خواهند بود و این تعداد به تناسب نوع گل، تغییر خواهد کرد. نرگس اکثرا در ایران به رنگ زرد و سفید یافت میشود که گلبرگ ها سفید و تاج آن زرد رنگ است. این گل ها همچنین میتوانند به صورت دو رنگ و یا به رنگ نارنجی، قرمز و صورتی نیز یافت شوند.
به طور کلی گل نرگس به دلیل دارا بودن انواع مختلف، دارای رنگ های متنوعی است که هرکدام از این گونه ها نیز دارای تعداد گلبرگ های مختلفی هستند و از ۶ گلبرگ در گل نرگس شیراز تا بیش از ۱۰ گلبرگ در گل نرگس پرپر متغیر هستند.
پیازهای این گل قهوه ای رنگ، گلابی شکل و دارای ورقه های فلس مانند هستند که به صورت طبقه ای روی یکدیگر قرار میگیرند. این گل دارای گونه های مختلف با رنگ های متفاوت است که هرکدام ظاهری خاص دارند اما با وجود تفاوت های جزئی، درکل خصوصیات مشابهی دارند.
تاریخچه گل نرگس
شاید برایتان جالب باشد که یونانی ها طبق افسانه های خود، منشاء پیدایش این گل را از داستان جالب شخصی به نام نارسیس (Narcissus) میدانند.
نارسیس جوانی بسیار خودشیفته و زیبا رو بوده که با خودشیفتگی دختری که عاشق او بوده را می رنجاند. پس از آن اتفاق، یکی از خدایان یونان، نمسیس (Nemesis) برای انتقام، جوان را به رودخانه ای میکشاند تا او تصویر خود را در آب دیده و عاشق خود شود. چون در این حالت وصال غیر ممکن بوده، نارسیس هنگام تلاش برای رسیدن به خودش، به داخل آب می افتد و جان میبازد.
میگویند که پس از مرگ آن جوان رشید، در کنار آب گل های نرگس روییدند و از آن زمان گل نرگس (Narcissus) به وجود آمد.
علاوه بر این افسانه، خواستگاه اصلی این گل در غرب اروپا، از شرق اسپانیا و پرتغال تا آلمان و انگلستان است و در این کشور ها به صورت خودرو می روید. همچنین این گل زیبا و پر معنی در کشور ولز (Wales) به عنوان گل ملی آن کشور معرفی و شناخته شده است.
عطری از طبیعت
نرگس بویی بسیار دلنشین و آرامش بخش دارد. این گل حاوی آلکالوئید است و این امر باعث به وجود آمدن دو خاصیت متفاوت در گل نرگس شده است؛
خاصیت اول رایحه آرامش بخش
خاصیت دوم سمی بودن است!
برخلاف بوی نرگس که خاصیت درمانی دارد و به تقویت سینوس ها کمک میکند، اگر شیره گل نرگس با پوست شما برخورد کند میتواند باعث بروز تحریکات پوستی و حساسیت شود؛ پس بهتر است که هنگام کار با این گل از دستکش استفاده کنید.
سلامت روح و جسم خود را با نرگس، بخرید!
گل نرگس از گیاهانی است که همه فقط برای ظاهر زیبا و بوی دلنشین، آن را میشناسند و به کار میگیرند؛ ولی این گل ظریف خواصی فراتر دارد.
نکته جالب این است که نرگس برخلاف سمی بودن، جزء گل و گیاهان دارویی و درمانی به شمار میرود. این گیاه دارویی دارای مزیت های بسیاری است که تنها در صورت استفاده زیر نظر پزشک متخصص و یا پزشک طب سنتی، نمایان خواهد شد.
گیاهان دارویی نیز مانند هر داروی دیگری باید تحت نظر پزشک متخصص مورد استفاده قرار بگیرند و در غیر این صورت، نه تنها موجب بهبود دردی نخواهند شد بلکه به درد های شما نیز اضافه خواهند کرد.
پس فراموش نکنید که به طور سرخود و بدون مشورت با پزشک از گیاهان برای مصارف دارویی استفاده نکنید. به طور کل خواص نرگس به دو دسته تقسیم میشود:
۱- خواص عطر و رایحه آن
۲- خواص خود گل، خواص عطر این گیاه برای همگان قابل استفاده است ولی باید بدانید که زیاده روی در هر زمینه ای، نتیجه عکس خواهد داد.
خواص عطر گل نرگس
عطر هایی که بسیار دلنشین هستند میتوانند به سلامت روان و حس انرژی بیشتر کمک کنند. همان طور که میدانید گل نرگس یکی از گل هایی است که قویترین و دلچسب ترین رایحه ها را دارند.
بوییدن رایحه نرگس حتی در روایات نیز بسیار توصیه شده است. طبق این روایات، بوی گل نرگس میتواند ناراحتی های روحی، کم انرژی بودن، حال بد و افسردگی را از شما دور کند و لبخندی زیبا را به شما هدیه کند.
بوییدن این گل در موارد زیر بسیار توصیه میشود؛
- داشتن سردرد
- داشتن حس افسردگی
- نداشتن آرامش
- گرفتگی بینی
- داشتن احساسات منفی
- داشتن خاطرات بد
- کم جراتی و بی صبری
- فراموشی
حتما این سوال برایتان ایجاد میشود که این رایحه چگونه میتواند موجب آرامش و رهایی از تنش شود؟ پاسخ شما در ترکیبات آن رایحه است. عطر نرگس دارای الکالوئید است که با ورود به مغز، موجب تسکین اعصاب میشود.
خواص درمانی خود گل نرگس
استفاده خوراکی از گل نرگس به صورت مستمر تنها در صورتی ثمر بخش است که از دکتر خود بخواهید روش استفاده را با شما در میان بگذارد؛ در غیر این صورت میتوانید به خود صدمه ای جدی وارد کنید. برخی از موارد و روش های استفاده از این گل عبارت اند از؛
مشکلات اعصاب: براین برطرف کردن این مشکل میتوانید از روغن نرگس و عسل استفاده کنید تا به مرور زمان مشکلات اعصاب، کمرنگ شده و از بین بروند.
ضرب دیدگی، در رفتگی و کوفتگی اعضای بدن: گیاه نرگس میتواند در موارد بحرانی نیز نجات دهنده باشد. کافی است پیاز نرگس را بپزید و سپس له شده آن را با زردچوبه مخلوط کنید و به صورت پماد بر روی موضع مورد نظر استفاده کنید.
مشکلات پوستی مانند جوش و دمل: ترکیبی از عسل، گاو دانه و این گل میتواند این مشکل را برای شما به آسانی برطرف کند.
رشد کند و ریزش مو: برای آن که از گل نرگس در جهت تقویت رشد موی خود استفاده کنید دو راه در پیش رو دارید؛ راه اول آن است که نرگس را به همراه ساقه در مقداری آب بجوشانید و پس از خنک شدن، کف سر خود را با آن ماساژ دهید و اجازه دهید ۱۰ الی ۲۰ دقیقه بماند و سپس آب کشی کنید. راه دوم برای تقویت مو این است که ابتدا گل نرگس را با روش طبیعی خشک کنید و از پودر شده آن به میزان ۱ یا ۲ گرم در آب جوش ریخته و چند دقیقه اجازه دهید تا آب جوش در گل نرگس نفوذ کند و پس از خنک شدن ، سر خود را با آن ماساژ دهید و طبق دستور قبل موهای خود را آبکشی نمایید.
زخم عمیق و عفونت: اگر زخم عمیقی دارید و یا زخم شما دچار عفونت شده است، کافی است روغن گل نرگس را با آب پیاز و مقداری عسل ترکیب کنید و روی زخم ببندید. روغن گل نرگس خاصیت مکش دارد و عفونت را از زخم خارج میکند. پیشنهاد میشود برای بستن زخم حتما از چند لایه گاز استریل استفاده کنید تا اطراف زخم پس از تاثیر روغن گل نرگس دچار آلودگی نشود.
وجود خار یا خورده شیشه در پوست: به دلیل خاصیت مکندگی و کِشَندگی نرگس، میتوان از ترکیب پیاز گل نرگس و عسل برای خارج کردن آن از پوست استفاده کرد.
وجود کک و مک و لکه های پوستی: اگر آرزوی پوستی صاف دارید گل نرگس به کمک شما میاید. پیاز گل نرگس را همراه با کمی عسل و سرکه بکوبید و به عنوان ماسک بر روی کک و مک ها و یا لک های پوستی استفاده کنید و پس از مدتی شاهد بهبود آن ها باشید.
جالب است بدانید که علاوه بر مصارف موضعی، میوانید گل نرگس را بنوشید و از آنتی اکسیدان بسیار آن بهره مند شوید! دم کرده گل نرگس یکی از دمنوش های گیاهی است که میتواند فواید زیادی را به همراه داشته باشد. این گل طبعی گرم و خشک دارد و برای درمان مشکلاتی که ناشی از سردی و سرما است بسیار کاربرد دارد.
برای تهیه دمنوش نرگس: ابتدا گل هایی ارگانیک و سم پاشی نشده تهیه کنید.
گل ها را بدون ساقه در قوری بریزید و مانند چای، آن را دم کنید.
پس از دم کشیدن به مقدار کافی، میتوانید آن را با نبات، آبلیمو و یا قند مصرف کنید. توجه ویژه داشته باشید که در نوشیدن این گل زیاده روی نکنید و اگر به آن علاقه دارید، بیش از هفته ای ۲ یا ۳ بار از آن استفاده نکنید.
روغن این گل را میتوان از عطاری ها تهیه کرد و یا در منزل تهیه کرد! اگر علاقه مند هستید که از روغن گل نرگس برای درمان پوست، درد های معده و مشکلات مثانه استفاده کنید و میخواهید خودتان آن را تهیه کنید؛ اصلا نگران نباشید. دستور العمل تهیه روغن گل نرگس را دنبال کنید تا به محصول مورد نظر خود برسید.
در این روش شما میتوانید عصاره گل نرگس را در روغنی مانند روغن کنجد و یا روغن زیتون حل کنید و با یک تیر دو نشان بزنید.
ابتدا به مقدار نیاز گل نرگس تهیه کنید و به آرامی گلبرگ های آن را بشویید.
آب اضافه گلبرگ ها را با یک دستمال کاغذی بگیرید و سپس آن ها را به سرکه آغشته کنید.
بهتر است برای این کار از سرکه سیب یا انگور خانگی استفاده کنید اما در صورت دسترسی نداشتن به سرکه خانگی، از سرکه های صنعتی استفاده کنید.
در یک ظرف شیشه ای در دار مقداری روغن کنجد یا زیتون بریزید و گلبرگ ها را به آن اضافه کنید.
نسبت گلبرگ های نرگس و روغن باید به یک اندازه باشد پس توجه داشته باشید که به یک میزان از هردو استفاده کنید.
ظرف را در دمای معتدل و دور از حرارت مستقیم، در کنار پنجره یا گوشه آشپزخانه در مقابل نور، نگهداری کنید.
پس از ۱ ماه الی ۱ ماه و نیم روغن را صاف کنید و از این دست سازه خود استفاده کنید.
نکته مهم: روغن گل نرگس تنها برای مصارف و درمان های موضعی کاربرد دارد و ماساژ آن بر روی عضو دچار مشکل، میتواند به بهبود آن کمک کند.